Det forskningsetiske arbeidet lovfestes

"For å heve kvaliteten på norsk høyere utdanning, lovfestes i dag den enkelte forsker og den enkelte institusjons ansvar for å sikre det forskningsetiske arbeidet", skriver Kristin Vinje (H) på nettavisen Khrono.no.

"Vi lovfester selve organiseringen av det forskningsetiske arbeidet, vi lovfester ikke selve etikken. Det betyr at både forskere og forskningsinstitusjoner har et ansvar for å sette seg inn i, og følge anerkjente forskningsetiske normer, og bidra til å sikre at all forskningen skjer i henhold til slike normer. Vi må forutsette at den akademiske friheten ivaretas, og at vitenskapelige kriterier ligger til grunn for all forskning."

Forskning uten tillatelse kan ha forårsaket dødsfall ved Karolinska

I Sverige er det mistanke om at minst fem pasienter har lidd alvorlig skade, eller til og med dødd, som følge av eksperimentell behandling gitt uten gyldige tillatelser ved Karolinska universitetssjukhuset frem til høsten 2016. Det skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) sier til avisen at hun beklager at pasienter igjen har blitt rammet, og ber nå Karolinska få "ordning och reda" på sin håndtering av tillatelser.

UiO dobler antallet ombud for forskere      

Forskningsombudet for medisinske fag har fått kritikk av ledelsen både ved UiO og OUS for å opptre som partsrepresentant. Nå får medisindekan Frode Vartdal snart et vitenskapsombud i tillegg, skriver Uniforum.

Forskere i full krangel om CRISPR

Hvem skal få de ekstremt verdifulle patentrettighetene til CRISPR – det revolusjonerende verktøyet for gen-redigering? Første dom er falt, men det er ingen grunn til å tro at saken er avsluttet, skriver forskning.no.