Hopp til innhold

Meny

Nyheter

Her finner du oversikt over alle nyheter publisert på våre nettsider.

 • Illustrasjonsfoto: Jordklode og stetoskop

  Helsinkideklarasjonen revidert

  Alle kliniske studier skal registreres i en offentlig database før de igangsettes. Dette er ett av de nye elementene i Verdens legeforenings reviderte retningslinjer for medisinsk forskning, vedtatt på generalforsamlingen i Seoul forrige uke.

 • Helene Ingierd

  - Har et særskilt ansvar for åpenhet og deltakelse

  Et forskningsprosjekt om sjødeponering av avfall fra mineralindustrien, som involverte både forskning og næringsliv, har i høst skapt debatt om forskningens uavhengighet. Natur og Ungdom ba Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap ...

 • Deling av data: policy, etikk og erfaringer

  Deling av vitenskapelige data er sentralt og viktig, og det er en måte å la forskningen fungere kumulativt. Samtidig er det både praktiske og etiske utfordringer. Dette var tema da NENT, NESH og NSD inviterte til konferanse om deling av data 14....

 • Går vi på et etisk nederlag i patentpolitikken?

  - Åpenhet i forskning handler om å sikre etterprøvbarhet og at forskningen kommer samfunnet til gode. Patenter kan hindre slik åpenhet, sa Helene Ingierd da HiOA, Bioteknologirådet og NENT til inviterte åpent møte om patentetikk 3. desember.

 • Portrett av Espen Engh, direktør i De nasjonale forskningsetiske komiteene

  5 råd for en god forskningsetikklov

  Det er synd at Kunnskapsdepartementets brede ambisjon ikke blir fulgt opp i praksis. Her er våre forslag til forbedringer av forskningsetikkloven, skriver vi i et innlegg i Forskerforum.

 • Bokomslag, etisk skjønn i forskning.

  Hva er etisk skjønn i forskning?

  - Vi er avhengige av skjønn i det meste vi foretar oss. Ikke bare hjertekirurgi eller invasjonsplanlegging, men også å krysse en trafikkert gate eller anslå hvor mye tid man trenger til en hyggelig middag: Det meste krever skjønn. Man definerer...

 • Kan språket avsløre fusk i forskning?

  Har forskningsjuksere enn spesiell måte å skrive på? Ja, mener forskere bak ny studie. Men slett ikke alle er overbevist.

 • Uklar begrepsbruk gir uklar forskningsetikklov

  De nasjonale forskningsetiske komiteene har avgitt sitt høringssvar om forslaget til ny forskningsetikklov. Konklusjonen er at komiteene ikke kan stille seg bak departementets høringsnotat og lovutkast uten betydelige endringer.

 • Vil diskutere deling av data

  Forskningsdata er en felles ressurs for forskningen, «råoljen» i forskningsmaskineriet. Når flere forskere får tilgang til data, styrkes nytten av dataene. Men hvor enkelt er det å etterleve delingskravet i praksis? Bør forskere dele data med hvem...

 • Høringssvar, forskningsetiske retningslinjer for NENT, NESH og Internettforskning

  Her legger vi ut alle høringssvar til reviderte forskningsetiske retningslinjer for NENT og NESH (inkludert Etiske rentningslinjer for forskning på Internett). Det er kommet inn svar fra institusjoner, grupper og enkeltpersoner.

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.