Hopp til innhold

Meny

Forskningsetikk nr. 3, 2018

Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).

Dagens samfunn er preget av en skepsis til etablerte sannheter, til eksperter og til vitenskap. Forskere opplever angrep fra særinteresser og i verste fall hets og sjikane. Hvorfor er det slik, og hvordan skal forskere forholde seg til disse utfordringene? Til Forskningsetikk forteller Torbjørn Forseth ved NINA om sin erfaring med å stå i skuddlinjen, mens klimaforsker Bjørn Samset ønsker seg forskere som er enda mer synlige.

Uredelighet er én av faktorene som kan bidra til at folk mister tilliten til forskning. Alle offentlige sykehus skal ha redelighetsutvalg som kan behandle mulig forfalskning, fabrikkering eller plagiering. En kartlegging Forskningsetikk har gjort, viser imidlertid at bare 5 av 20 sykehus har et slikt utvalg. Dette kan du lese mer om i artikkelen skrevet av vår gravende frilanser Kristin Grønli.

Vi dykker også ned i teknologiens verden og spør oss om kunstig intelligens er frelsende eller fatalt. Samtidig utforsker vi blokkjedeteknologien, som er mest kjent for å ha skapt den digitale valutaen Bitcoin. Nå er interessen stor for å bruke teknologien på andre samfunnsområder, og det hevdes at den kan føre til radikale endringer i måten forskning utføres og kommuniseres på.

Forskningsetikk tar deg også med til opioidkrisen i USA, til den frenetiske jakten på Nobelprisen og diskusjonen om kollektivt samtykke i samisk helseforskning.

God lesing!

Leder

Artikkel

 • Klimaforsker Bjørn Samset i Cicero

  Sannhetens frontkjempere

  Klimaskepsis, vaksinemotstand, hets og sjikane. Etablerte sannheter angripes og forskere står i skuddlinjen som aldri før. Men heller enn å trekke seg tilbake, bør forskerne kanskje tre enda tydeligere fram.

 • Ingrid Bay-Larsen

  - Blir oftere stående på kamparenaen

  Når forskere i økende grad skal bidra til å løse konkrete samfunnsutfordringer, vil flere også nærme seg den politiske kamparenaen. Arbeidsgiver må ruste forskerne til å håndtere situasjonen, understreker bokredaktør Ingrid Bay-Larsen.

 • Barn på sykehus

  Tre av fire sykehus mangler redelighetsutvalg

  De fleste offentlige sykehus mangler fortsatt redelighetsutvalg, og noen av de ansvarlige vet ikke engang hva et slikt utvalg er. Samtidig nevner færre enn halvparten etikk i sine strategier for forskning.

 • Berit Kvalsvik Teige og Katarina Mølsæter ved Helse Møre og Romsdal

  Undersak: - Dette skal vi ta tak i

  Når det gjelder forskningsetikk trenger sykehussektoren et løft både lokalt og nasjonalt, mener Berit Kvalsvik Teige, forskningssjef i Helse Møre og Romsdal (HMR).

 • Berge Solberg

  Kritiske til samisk forskningsveto

  Forslaget til etiske retningslinjer for samisk helseforskning kan bety at Sametinget får mulighet til å si nei til enkelte prosjekter. Det er uakseptabelt, mener NEM. Andre er også skeptiske til et krav om kollektivt samtykke.

 • to roboter

  Frelsende eller fatalt?

  Kunstig intelligens gir store muligheter på mange områder, men er også en teknologi med stort skadepotensial. Nå jobber både regjeringen og forskningsetiske komiteer med å få oversikt over feltet.

 • Anita Schjøll Brede

  Tror Bitcoin-tekonologi kan skape revolusjon

  Tilhengerne tror teknologien bak Bitcoin-valutaen kan demokratisere og revolusjonere måten vi driver forskning på. Kritikerne advarer om teknologihype og risikabel lagring av sensitive data.

Historie

 • Gamle reklamer for metadon og heroin

  Et katastrofalt leserbrev

  Et nesten 40 år gammelt leserbrev får mye av skylden for det som nå kalles en opioidkrise i USA. De smertestillende medisinene anslås å ha tatt livet av 42 000 amerikanere, bare i 2016.

Sett og hørt

Bokomtale

 • Bokomslag Losing the Nobel Prize: A Story of Cosmology, Ambition, and the Perils of Science’s Highest Honor

  Angst og begjær i vitenskapens verden

  Losing the Nobel Prize tar oss med på en reise gjennom en vitenskapsverden hvor våre forestillinger om kosmos er snudd opp ned og hvor jakten på sannhet går sammen med jakten på penger og prestisje, noen ganger utenfor tradisjonelle etiske grenser.

Kommentar

Stipendiaten

 • Håvard Tetlie Garberg

  Stipendiaten: Grublet over griseforskning

  Håvard Garberg forsket på spedgris for å komme ett skritt nærmere en behandling for nyfødte som har fått for lite blod og oksygen under fødselen. Han fikk flere aha-opplevelser underveis.

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.