Hopp til innhold

Meny

Forskningsetikk nr. 3, 2017

Magasinet Forskningsetikk er et fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).

I dette nummeret av Forskningsetikk kan du lese om ekstremismeforsker Tore Bjørgo som synes det er absurd at journalister får skrive i vei om ekstremister basert på kilder de finner på internett, mens forskere underlegges strenge regler og må anonymisere aktivister som står frem i avisa med fullt navn og bilde.

Kanskje kan nye retningslinjer for forskning på internett løse noen av problemene forskerne står overfor. Eller kanskje ligger løsningen i EUs nye personvernforordning, som lovfester beskyttelse av «akademiske ytringer».

Striden om hva som er innenfor og utenfor helseforskningsloven er like gammel som loven selv. I dette nummeret tar Forskningsetikk pulsen på diskusjonen og spør hvordan i all verden det ble sånn.

I tillegg kan du lese om sukkerforskning som ble latterliggjort på 1970-tallet, en hodeskalle fra steinalderen som ikke skulle blitt vasket så grundig, og hva som skjedde da en kirke i Sverige holdt på å begrave en av Europas best bevarte mumier.

God lesing!

Leder

Artikkel

Sett og hørt

Kommentar

  • Anton Krag Dyrevernalliansen

    Forsøksdyr: Konsensus kan bremse for fremskritt

    Det er mange år siden dyreforskere hadde noe reelt å frykte fra dyrevernaktivister, myndigheter eller politikere. Spørsmålet er om større konsensus har hatt positive konsekvenser for forsøksdyrenes livssituasjon?

Stipendiaten

  • Stipendiat Desiree Madah-Amir

    Delte ut motgift mot overdose til brukere

    Kan hende ringer de ikke ambulansen. Men det er ikke gitt at de ville gjort det uansett. Motgiften nalokson har vist seg effektiv i å få ned dødsfall fra overdoser i andre land. Nå er det Norges tur.

Bokomtale

Historie

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Ida Irene Bergstrøm, tlf: 47 01 83 35
Journalist Ingrid S. Torp, tlf: 23 31 83 07
Journalist Silje Pileberg

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening. Bestill gratis abonnement

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.