Hopp til innhold

Meny

Forskningsetikk nr. 2, 2017

Magasinet Forskningsetikk er et fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).

I dette nummeret av Forskningsetikk kan du lese om Birte Bredahl, som tegner hønebur med flakseplass og hugger klatretrær til geiter når hun er på jobb. Nye retningslinjer om forskning på dyr aktualiserer et betent tema.

Vi tar også et dypdykk i vitenskapelig publisering og fremveksten av såkalte røvertidsskrifter. Er dette et stort problem, eller et overdrevet problem? Og hvilken liste over gode og dårlige tidsskrifter kan man stole på?

Bortkastet forskning – forskning som aldri publiseres, som stiller feil spørsmål, eller som rett og slett er dårlig utført og rapportert – er et tema vi har skrevet om før. Denne gangen er det de medisinske forskningsetiske komiteene som utfordres. Bør de ta et større ansvar for å sette dette på agendaen?

I tillegg kan du lese om anonyme kommentarfelt for forskere, frykten for å sette surrogatinformanter i fare i Mumbai, og kvinner i Puerto Rico som ikke fikk vite at de var med på en klinisk studie da de fikk utdelt p-piller på midten av 1950-tallet.

God lesing!

Leder

Artikkel

Stipendiaten

Bokomtale

  • Forsiden til Ethical Imperialism

    Forskningsetikkens Janus-ansikt

    Er forvaltningens føringer om en felles forskningsetikk forsvarlig? Den amerikanske historikeren Zachary M. Schrag kritiserer institusjonaliseringen av forskningsetikk som «etisk imperialisme» og forsvarer en etisk pluralisme forankret i de ulike fagenes egenart.

Historie

Sett og hørt

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Ida Irene Bergstrøm, tlf: 47 01 83 35
Journalist Kristin S. Grønli, tlf: 91 36 30 07
Journalist Ingrid S. Torp, tlf: 23 31 83 07.
Journalist Adele Flakke Johannessen, tlf: 23 31 83 00

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening. Bestill gratis abonnement

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.