Hopp til innhold

Meny

I dette nummeret av Forskningsetikk kan du blant annet lese om ulike etiske vurderinger knyttet til utprøvingen av Ebola-vaksinen som Norge var med på å finansiere. Forskerne var ganske sikre på at vaksinen hadde effekt. Var det da riktig å gjennomføre en randomisert kontrollert studie hvor kontrollgruppa måtte vente på vaksinering? Og var det riktig å godkjenne utprøvingen selv om det ikke fantes publiserte funn fra testing på mennesker? 

Du kan også lese om en kommende undersøkelse om integritet i forskning, og om de sterke reaksjonene på utkastet til ny forskningsetikklov. Vi skriver også om en britisk forfatter og aktivist som ønsker å opprette et "datingbyrå" som matcher velstående, syke personer opp mot relevante forskningsprosjekter med pengemangel.

Vi tar opp utfordringene personvernsystemet skaper for studenter, og forteller om arbeidet med å sikre at akademiske kjerneverdier tas på alvor i internasjonale samarbeidsavtaler. Du kan også lese om den nye boka "Etisk skjønn i forskning".

- Elin Fugelsnes, ansvarlig redaktør

Leder

 • Bilde av Elin Fugelsnes i halvfigur

  Råtne epler og pærer

  I 2006 fikk forsknings-Norge et solid støkk: Den anerkjente kreftforskeren Jon Sudbø hadde diktet opp pasienter og fabrikkert resultater som tydet på at vanlige smertestillende tabletter kunne være livsfarlig. Dette er fortsatt det eneste tilfellet hvor noen har blitt avslørt for omfattende forskningsfusk i Norge.

Artikkel

Historie

 • Bilde av David Reimer i stua hans.

  Gutten som ble oppdratt som jente

  David Reimer ble født gutt, oppdratt som jente og tok livet av seg som ung mann. Bak den tragiske historien står en ambisiøs forsker og lege som ville bevise at kjønn var flytende.

Bokomtale

 • Bilde av DVD-omslag til filmen Ex Machina.

  Kjærlighet, sex og robotforskningsetikk

  Ex Machina illustrerer relativt nye innsikter i hvordan følelser virker inn på samhandlingen mellom mennesker og maskiner. Filmen gir også nyttige eksempler på hva som er, eller burde være, viktige etiske spørsmål for de som forsker på sosial robotikk.

Kommentar

 • Portrett av Vidar Grøtta

  Fotnoter og forskningsetikk i humsam-fagene

  Plagiat og forskningsjuks har ført til en rekke skandaleoppslag i senere år, og sanksjonene i akademia er blitt strengere. Det er bra. Men hva med de mindre syndene i forskningsetikkens gråsoner?

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Elin Fugelsnes, tlf: 23 31 83 11 Journalist Kristin S. Grønli, tlf: 91 36 30 07 Journalist Asle Olav Rønning, tlf: 99 73 21 68 Journalist Johanne Severinsen, tlf: 23 31 83 07 Journalist Adele Flakke Johannessen, tlf: 23 31 83 00

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening. Bestill gratis abonnement

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.