Hopp til innhold

Meny

Forskningsetikk 2015-3

Magasinet Forskningsetikk er et fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).

I dette nummeret av Forskningsetikk kan du blant annet lese om ulike problemstillinger knyttet til forskningens samfunnsansvar.

Hva innebærer det egentlig at forskere skal være mer samfunnsansvarlige? Hvordan kan befolkningen og ulike samfunnsaktører involveres mer i forskningen? Og hvor går grensene for hva det er greit å forske på?

Du kan også lese om et nytt initiativ fra bloggerne i Retraction Watch, og om Forsvaret som er i ferd med å utarbeide nye retningslinjer for utlevering av data.

- Elin Fugelsnes, ansvarlig redaktør

Leder

 • Portrett av Elin Fugelsnes

  Leder: Samfunnsansvar i bevegelse

  I april 2009 mister 309 mennesker livet da byen L'Aquila i Italia rammes av et jordskjelv. Hendelsene i etterkant ryster omverdenen minst like kraftig og setter forskernes samfunnsansvar på dagsorden.

Artikkel

 • Portrett av Mark S. Frankel

  Hva er egentlig samfunnsansvar?

  – Det er ingen felles forståelse om hva innholdet eller omfanget av samfunnsansvar er eller burde være. Oppfatningene om innholdet er også ofte motstridende, sier Mark S. Frankel.

 • Illustrasjonsbilde av sovende baby

  Når feil spørsmål går på livet løs

  Forskning som ikke stiller de riktige spørsmålene, er ikke bare bortkastet – den kan i verste fall bidra til dødsfall, mener Elisabeth Wager.

 • Frykt og håp rundt ny gentekonologi

  Det har vorte svært enkelt og billeg å redigere i arvestoff. Faren for at nokon skal lage genmodifiserte born skaper uro, og kan skugge for mogelegheitene, trur fleire forskarar.

 • Bilde av Ivan Oransky

  Lei av uklare tilbaketrekkinger

  «Denne artikkelen har blitt trukket tilbake av forfatterne, på grunn av viktige uregelmessigheter». Bloggerne i Retraction Watch vil ha slutt på slike uklare varsel, som kan bety alt fra kommafeil i tallmaterialet til regelrett forskningsfusk.

 • Bilde av soldater som marsjerer

  «Holdt» for data fra Forsvaret

  Forsvaret er i ferd med å etablere nye retningslinjer for utlevering av data til forskere. I mellomtida har flere forskningsprosjekter blitt satt på vent.

 • Bilde av Øyvind Grønlie Olsen

  Skal knytte REK og NEM tettere sammen

  Jeg er tilhenger av den gode samtale og tror tilspissede situasjoner ofte handler om at man har snakket forbi hverandre, sier Øyvind Grønli Olsen.

Kommentar

Bokomtale

 • Bilde av boksomslag

  Lærerikt og myteknusende om forskning

  Er forskere alltid objektive? Hva skal man se etter når man leser en vitenskapelig publikasjon? Og hvorfor kan vi ikke alltid tro på «det som står i avisen»?

Historie

 • Bilde av Isle of Rum

  Blomsterbløffen

  På 1940-tallet rapporterte en anerkjent professor i botanikk at han hadde funnet flere planter på øya Rum som ikke tidligere var observert i Storbritannia. Det skulle vise seg at blomstrende fantasi var forklaringen.

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Elin Fugelsnes, tlf: 23 31 83 11
Journalist Kristin S. Grønli, tlf: 91 36 30 07
Journalist Asle Olav Rønning, tlf: 99 73 21 68
Journalist Johanne Severinsen, tlf: 23 31 83 07
Journalist Adele Flakke Johannessen, tlf: 23 31 83 00

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening. Bestill gratis abonnement

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.