Hopp til innhold

Meny

2014-3

Magasinet Forskningsetikk er et fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).

Leder

 • Lise Ekern

  Medisin, medisin, medisin med det samme

  Disse linjene er hentet fra en sang som vi kunne høre ganske så ofte på radioen på seksti og syttitallet. Det var en oversettelse fra sangen Jämtgubben, skrevet og sunget av Thore Skogman. Han var en svensk trubadur som ofte var å høre i Norge også.

Artikkel

 • Dag Rune Olsen

  Olje på komitébordet

  Knapt noen tidligere uttalelse fra forskningsetiske komiteer i Norge har vakt så mye oppmerksomhet som den som kom fra NENT i juni.

 • Peter M. Haugan

  Han startet debatten

  Geofysikkprofessor Peter M. Haugan avslører overfor Forskningsetikk at han helt bevisst valgte ut akademia-avtalen ved UiB som skyteskive for kritikken sin mot norsk petroleumsforskning. Det ga kritikken hans en konkret adresse.

 • Helene Ingierd

  Noen andre har ansvaret

  Både universiteter og departementer peker på noen andre når de blir spurt om etisk ansvar for oljeforskning.

 • Kollage av overskrifter

  Reaksjonene på NENTs forskningsetiske vurdering av norsk petroleumsforskning

  Har den forskningsetiske komiteen (NENT) blandet seg oppi noe den ikke har noe med?

 • Roger Strand

  Vil ha etikkråd i Bergen

  I kjølvannet av NENTs oljeetikk-uttalelse foreslår rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (UiB) at universitetet oppretter sitt eget etikkråd. Han vil også gjør energiomstilling til en hovedsatsning ved vestlandsuniversitetet.

 • Ebola infografikk

  Ebola – en alvorlig epidemi

  Verdens helseorganisasjon (WHO) vurderte situasjonen som så alvorlig at de i august ga tillatelse til bruk av medisin som ikke er testet på mennesker.

 • Elling Ulvestad

  Ebola og etikk

  En dødelig sykdom, medisin som ikke er ferdig testet ut og bare finnes i små mengder – hvordan kan man gjøre de riktige valgene for å møte epidemien? Dilemmaene er mange.

 • May-Britt Rossvoll

  Én søknad til én portal

  Klinisk forskning for å teste ut legemidler foregår etter strenge kriterier og involverer ofte mange land i de største prosjektene. EU har nå vedtatt en ny forordning som har til hensikt å gjøre søkeprosedyrene enklere og felles for alle land i Europa.

 • Monica Kjeken

  Kommentar fra Legemiddelindustrien

  Vi har snakket med Monica Larsen, seniorrådgiver i Legemiddelindustriforeningen. Hun arbeider med rammebetingelser for forskning og næringsutvikling på legemiddelområdet.

 • Trygve Poppe

  Vanskelig å snakke om fiskevelferd

  Få forskere våger å kritisere norsk lakseoppdrettsnæring. De fleste velger å holde kjeft. De som sier noe, vil helst være anonyme. Slik beskriver en av landets fremste eksperter på fiskehelse fagmiljøet rundt oppdrettsnæringen i Norge.

 • Laks

  Dobbeltrolle

  Den høye dødeligheten i fiskeoppdrettsanleggene forteller oss at noe er galt, mener Ole Bendik Dale. Fiskehelsebiologer og veterinærer er av og til i en dobbeltrolle. Det kan skape konflikter, hevder Tore Kristiansen.

Historie

 • Thomas Midgley

  Tvilsom blyforskning

  Dårlig forskning og lite kontroll i blyforskningen førte til at tusenvis av tonn med bly ble spredd utover kloden og millioner av mennesker ble rammet.

Bokomtale

Kommentar

 • Marit M. Simonsen

  Formidling av forskning

  NRK sender igjen programmet Folkeopplysningen, som tar opp utbredte myter, misforståelser og navigering i meningsmangfoldet. Programmet synliggjør et behov for mer og bedre informasjon fra dem som har kunnskapen, til dem som bruker den i hverdagen. Samfunnet trenger mer vitenskaps- og forskningsformidling, men det er ikke bare flere fakta til folket som behøves. Forskningsformidlingen må øve seg på kontekst- og metodeformidling.

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Lise Ekern, tlf. 23 31 83 11
Journalist Siw Ellen Jakobsen, tlf. 99 73 31 41
Journalist Johanne Severinsen, tlf: 23 31 83 07

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening. Bestill gratis abonnement

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.