Hopp til innhold

Meny

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Lise Ekern, tlf. 23 31 83 11
Journalist Siw Ellen Jakobsen, tlf. 99 73 31 41

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening.

Leder

 • portrett av kvinne

  Tid for god bok

  Høsttid er årstid for innetid. da velger mange å sette seg i godstolen med bok og kanskje en kopp kaffe. Er man heldig, har man også peis med bjerkeved og sprakende ild. Bøker om forskning - krim eller fag - kan være akkurat det du velger å lese.

Artikkel

 • portrett av mann

  Medisineren om samtykke

  Når forskere ber om en bit av kroppen din, og det er en risiko for at du kan dø av denne forskningen, da bør du i det minste bli skikkelig informert på forhånd, mener professor Pål Gulbrandsen.

 • portrett av kvinne

  Tviler seg fram

  Reelt, informert samtykke, er et krav. Men er det mulig å få til? Forskningssjef Anne Britt Djuve ved Fafo tviler.

 • portrett av mann

  Det skjøre samtykket

  Et helt sentralt krav i forskning på mennesker er at deltakerne uttrykkelig tillater at forskning finner sted. Men et fritt og informert samtykke kan være svært komplisert å få til i praksis, mener filosof.

 • Portrett av kvinne

  Plikter til besvær

  For å bekjempe kriminalitet må man vite noe om hvordan kriminalitet utvikles. Mange prosjekt på Politihøgskolen handler om akkurat dette; vanskelig forskning som utfordres både av lovverk og etikk. Det vet voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mye om.

 • portrett av mann

  Forskningsetikk mer enn bare kakepynt

  De nasjonale forskningsetiske komiteene har for første gang fått en direktør. Han vil gjøre forskningsetikk til en mest mulig integrert del i all forskning. Ikke en glasur som man pliktskyldig legger oppå forskningsprosjektet.

 • portrett av kvinne

  Etikkopplæring satt i system

  Ikke alle vet at medisinsk forskning er strengt regulert i Norge. Nåløyet er en godkjenning fra en regional forskningsetisk komité. Alle komitémedlemmer har nå fått mulighet til en felles introduksjon til arbeidet. Det har lenge vært et savn.

Historie

 • heimlich-manøveren

  Fra medisinsk helt til juksemaker

  Mannen bak Heimlich-manøveren har reddet svært mange menneskeliv, blir ofte betegnet som en medisinsk helt. Men hans oppførsel de senere år tenderte mot mer uetiske og uansvarlige handlinger. Hvor heltemodig var egentlig Henry Heimlich?

Bokomtale

 • How Professors Think

  How Professors Think. Inside the Curious World of Academic Judgment Forfatter: Michèle Lamont 2009, Harvard University Press, Cambridge, MA. Antall sider: 330

Kommentar

 • portrett av mann

  Hvem kjenner forskningsetiske retningslinjer?

  De nasjonale forskningsetiske komiteene ble opprettet i 1990, herunder en egen komité for natur-vitenskap og teknologi (NENT). I 2005 publiserte- NENT «Forskningsetiske retningslinjer for natur-vitenskap og teknologi». Disse finnes på norsk og engelsk.

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.