Det er i alle fall noe av det enkleste å avsløre. Alt som behøves er en brukerkonto hos Ephorus og tilgang til det vitenskapelige arbeidet på digital form. I løpet av noen sekunder har du lastet opp dokumentet. Resten tar programmet seg av. Svaret får du i løpet av 10 minutter. Plagiering innebærer for øvrig å kopiere andres ideer, metoder, resultater eller andre skriblerier uten at de behørig krediteres for arbeidet sitt.

Dersom du ikke har Ephorus kommer du likevel langt med å bruke Google. Du kan klippe ut tekststrenger og setninger fra dokumentet og sjekke om du finner identiske treff. Da har du funnet et mulig plagiat.

Karl-Theodor zu Guttenberg

Høres dette tullet ut? Da bør du i så fall ta en nærmere titt på hva som foregår i Tyskland. Der har det nærmest blitt en folkesport å avdekke plagiater. Det hele begynte med avsløringen av at doktorgradsavhandlingen til (forhenværende) Dr. Karl-Theodor zu Guttenberg, forsvarsminister i Tyskland og utpekt som mulig arvtaker til Angela Merkel, var plagiert. Det ble en stor skandale og Guttenberg måtte etter hvert trekke seg som minister og politiker. Han mistet også doktortittelen. Prosessen ble drevet av tysk presse. Det be også opprettet en wiki, Guttenplag Wiki, som alle kunne følge med på og bidra til.

Offentlig heksejakt

Avsløringen av Guttenberg utløste en offentlig jakt på mulige syndebukker. Det faktum at nesten 60% av alle tyske toppledere har en doktorgrad, og at en doktorgrad nærmest er nødvendig for å bli toppleder i Tyskland, gjorde jakten ennå mer spennende for de som deltok. Og alle som ønsket det kunne delta i det som kalles for «crowdsourcing». Etter hvert måtte høyt profilerte politikere som fridemokratenes (FDP) Silvana Koch-Mehrin og Jorgo Chatzimarkakis trekke seg som følge av avsløringer om plagiering i doktoravhandlingene deres.

Via VroniPlag Wiki kan alle anonymt poste sine avsløringer av plagiering i tyske doktorgradsavhandlinger. Her finnes allerede avslørende informasjon om et tjuetalls  avhandlinger. Og databasen vokser stadig. VroniPlag er for øvrig oppkalt etter forfatteren av den første avhandlingen som havnet i databasen, Veronica Saß, eller “Vroni» som tyskere ofte forkorter fornavnet til. Hun er datter av den kjente tyske politikeren Edmund Stoiber.

Alvorlige konsekvenser

Jeg startet med å fortelle om Ephorus. Visste du at de fleste mastergrads- og doktorgradsavhandlinger som leveres ved norske universiteter automatisk sjekkes for plagiering? Vet du også hva konsekvensen av å bli tatt er?

Følgende av å bli tatt for plagiering fikk i alle fall en doktorgradskandidat ved Det medisinsk-odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen erfare da han leverte sin avhandling i november 2010. Det ble oppdaget at han hadde plagiert deler av innledningen. Avhandlingen ble underkjent som følge av avsløring av plagiering. Konsekvensen var at doktorgradskandidaten ble utvist og at avhandlingen ikke ble tillatt levert i omarbeidet form.  En trist utgang på mange års forskningsinnsats.

Verktøy stadig bedre

Er det mulig å lure systemene? Ja det er det. Ved å omskrive store deler av teksten så vil ikke plagieringen oppdages. Men det er i dag. Disse verktøyene er under stadig utvikling. Om noen år er de kanskje enda smartere

Moralen er, som alltid, hold din sti ren. Plagiering er i alle fall noe av det dummeste du kan foreta deg som forsker. Den beste måten å unngå plagiering er å oppgi alle kilder. Er du i tvil så ta med referansen. Dette er også en god strategi for å unngå å skaffe deg fiender – alle forskere setter pris på å bli sitert!