Hopp til innhold

Meny

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Lise Ekern, tlf. 23 31 83 11
Journalist Sigrid Skavlid, tlf. 23 31 83 07
Journalist Siw Ellen Jakobsen, tlf. 99 73 31 41

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening.

Leder

 • portrett av kvinne

  Brave new world?

  NÅ ER MULIGHETEN KOMMET, i hvert fall i USA. Hver og en kan få testet ut hvilke sykdommer de er disponert for, og hvilke medisiner som er best for dem i forskjellige situasjoner.

Artikkel

 • Øystein Rian, portrett

  Queer-theory: Teori eller dogme?

  Allerede som liten gutt svermet Øystein Rian for menn. Han bestrider at man selv kan velge fritt hvem man vil bli tiltrukket av, slik flere kjønnsforskere hevder.

 • Ung mann med fargerik paraply

  Queer theory

  QUEER THEORY – eller «skeiv teori» som den kalles på norsk – har hatt en god del tilhengere blant norske kjønnsforskere.

 • DEn jødiske kirkegården i Sofienbergparken, Oslo

  Å grave opp en jødisk grav - etikk møter politikk

  I disse dager er det en politisk konflikt i Israel. En bombesikker akuttavdeling knyttet til et større sykehus, er tenkt bygget på en gammel kirkegård, som trolig er jødisk. Da må likene flyttes. Det blir som å forbanne Gud.

 • barn leser bok

  Personvern og etikk ikke samme sak

  Noen ganger skulle jeg ønske jeg var jurist, sier samfunnsforsker Tilmann von Soest. – Lov og regelverk skal følges, ja, men jeg etterlyser den etiske debatten. Den blir borte blant alle paragrafene.

 • portrett av mann

  Er barna blitt små voksne - også i forskningen

  Tidsånden i dag er at barna skal ta flere og flere avgjørelser lavere og lavere ned i alder. - Barn blir behandlet som små voksne, – noe som også speiles i hvilket ansvar man gir barn i forskningen, mener professor og psykolog Stephen von Tetzchner.

Kommentar

 • portrett av mann

  Dyreforsøk i (u) etisk farvann

  Bruk av dyr i forskning er utvilsomt et kontroversielt tema, både her til lands og internasjonalt. Er det etisk forsvarlig å bruke dyr til forskning?

Historie

 • arm med utslett

  Forskningsjuks om meslingevaksine

  Er det en årsakssammenheng mellom MMR-vaksine (meslingevaksine) og utvikling av autisme hos barn? Svaret på dette spørsmålet har vært gjenstand for heftige diskusjoner blant medisinske eksperter de siste tolv årene.

Bokomtale

 • The ethics of research biobanking

  THE ETHICS OF RESEARCH BIOBANKING FORFATTERE: Jan Helge Solbakk, Søren Holm, Bjørn Hoffmann, red. FORLAG: Springer Verlag, 2009 ANTALL SIDER: 357 ISBN: 978-0-387-93871-4

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.