Hopp til innhold

Meny

I redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Lise Ekern, tlf. 23 31 83 11
Journalist Sigrid Skavlid, tlf. 23 31 83 07
Journalist Siw Ellen Jakobsen

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening.

Leder

 • Lise Ekern, portrett

  Redaktøren har ordet

  En professor i journalistikk og massekommunikasjon ved University of Minnesota, Mark Pedelty, har gjort seg noen tanker om dagens kultur innen akademia.

Artikkel

 • Illustrasjonsfoto: Isbjørn på isflak

  Når det blir umoralsk å tvile

  I en tid hvor det er bred enighet om at menneskene påvirker klimaet gjennom utslipp av klimagasser, er det noen som tviler på hvor sterk den menneskelige påvirkningen er. Slik tvil burde være uproblematisk. Tvilerne opplever noe annet.

 • Johan Giertsen, portrett

  Vil prosedere rettssikkerhetens sak

  Hvis du blir tatt for å fuske i forskningen, får du en livstidsdom. Ikke formelt, men reelt. Derfor bør det legges særdeles stor vekt på rettssikkerheten i en gransking.

 • Kirsti Malterud, portrett

  Kvalitativ forskning – Riktig verktøy til riktig oppgave

  Prosesser mellom mennesker kan ikke måles i tall. En medisiner som vil forske på menneskelig -samhandling, må finne det beste metodeverktøyet til oppgaven. På samme måte som det er det i hverdagen; man kan ikke bruke hammer når man skal skru i en skrue.

 • Lars Østby, Olav Ljones, portrett

  Etikk og tall

  Statistikk er til god hjelp for å se mønster av spesielle fenomener i samfunnet. Tallene sier mest om grupper; mindre om enkeltindivider. Men bruk av statistikk krever årvåkenhet.

 • Illustrasjonsfoto: Kvinne hopper i spagat

  Krevende spagat

  Juss i den ene enden og etikk i den andre, slik kan forskningsetikken bli en krevende spagatøvelse, mener Kristian Hagestad, erfaren medlem i en av sju regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Bokomtale

Historie

 • Trofim Lysenko, portrett

  Ideologisert vitenskap bidro til hungersnød i Sovjet

  Trofim Lysenko var mannen som ble enerådende i den offisielle sovjetiske biologien. Han mente at arvelige egenskaper kunne forbedres ved den rette innstillingen. Drap, forvisning og feilslåtte avlinger ble resultatet.

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.