Hopp til innhold

Meny

redaksjonen:

Ansvarlig redaktør: Lise Ekern, tlf. 23 31 83 11
Journalist Sigrid Skavlid, tlf. 23 31 83 07

Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er medlem av Den norske fagpresses forening.

Artikkel

 • Illustrasjonsfoto:åker med gule blomster

  Problemmultiplikator?

  To av deltakerne på workshopen i Oslo er grunnleggende uenige om genmodifisert raps. Men de er enige om hvorvidt matrisen er et godt verktøy til å kartlegge etiske problemstillinger.

 • Ellen-Marie Forsberg, portrett

  En etisk doktorgrad-Bare teori eller også praktisk nytte?

  Etiske vurderinger gjøres ved hjelp av ulike metoder. Det viktige er å erfare hvilke metoder som gir et kvalifisert svar. Doktorarbeidet til filosof Ellen-Marie Forsberg viser at metoden etisk matrise med hell kan brukes som et godt verktøy.

 • Teaterscene: Lege bøyet over mikroskopet

  Et drama blir skapt…..

  - Jeg ble grepet av oppdagelsen, jeg er fascinert av hender, jeg ønsker å fokusere på medisinske tabu som dødshjelp, forskning i grenseland. Og jeg er opptatt av kjærlighetens kraft.

 • Teaterscene: Fra sykehuset

  Medisinske tabuer og etiske paradokser

  Forestillingen ”Visne hender” er basert på Dr. Armauer Hansens oppdagelse av leprabasillen i 1873, og dommen han fikk i 1880. Da gjorde han et omdiskutert forsøk på en av sine pasienter.

 • Mette Bøklepp Schevik, portrett

  Å ha far i fengsel

  Barnet er utenfor fengselet, men pappa er innenfor. Hvordan oppleves en slik situasjon for barnet? Det trenger vi å vite mer om, tenkte Mette Bøklepp Schevik, og begynte på en masteroppgave om emnet.

 • Anne Berit Sandvik og Nina Morseth Lauritzen, Portretter

  Forskning etterspørres

  En viktig del av arbeidet med fangers pårørende er kontakten med fangers barn, en gruppe som heldigvis har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Men hvordan det oppleves å være barn av en innsatt, vet vi for lite om.

 • Berit Johnsen, portrett

  Barn av innsatte

  Nye retningslinjer for forskning i kriminalomsorgen skal snart ut på høring. De skal også inneholde punkter om forskning i forhold til barn av innsatte.

 • Illustrasjonsfoto: Mann med håndjern

  De skjulte straffede

  Marit Egge er opptatt av de skjulte barna. Gjennom sitt arbeid ønsker hun å bidra til at de blir synlige. Det er viktig å finne ut noe om hvilke behov barna har.

Bokomtale

Historie

 • Stapp i et av forsøkene

  Brukte seg selv som testperson

  Når du plasserer barnet ditt i en bilstol med ryggen mot fartsretningen, og deretter spenner deg selv fast med setebeltet, send en vennlig tanke til Dr. John Paul Stapp. Han brukte seg selv som forsøkskanin i kollisjonsforsøk i svært høy hastighet.

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.