Hopp til innhold

Meny

Alle stipendiater

 • Stipendiaten: Feltarbeid i et terroregime

  Propaganda og byråkratiske dokumenter gir ett bilde av forholdene i Den islamske stat (IS), men hva med sivilbefolkningens opplevelser? Mathilde Becker Aarseth dro til kilden i Mosul for å lære mer om livet under et terrorregime.

 • Stipendiaten: Trygghet, respekt og rom for kritikk

  Ronald Mayora Synnes måtte ta hensyn til både forskningsetiske og religiøse normer i sitt møte med religiøs minoritetsungdom.

 • Stipendiaten: Personvern på sosiale medier i synlighetens tid

  Hvis man vil forstå hvordan språk utvikler seg, må man se på språkpraksiser blant unge. Personvern er særlig viktig i møte med unge forskningsdeltakere – men hva hvis de ikke ønsker å være anonyme?

 • Stipendiaten: Navnet skjemmer ingen - eller?

  Folk snakket uanstrengt om religiøse forhold og var tilsynelatende ikke bekymret for å stå fram med navn. Kaste var derimot et mer betent tema da Ina Marie Lunde Ilkama forsket på den indiske gudinnefestivalen Navarãtri.

 • Måtte tenke nytt da 15 av 25 deltagere trakk seg

  Målet var å utvikle en effektiv og nyttig veiledningsmetode for pasienter med diabetes type 2. De mest interessante resultatene skulle vise seg å komme fra alle som trakk seg fra intervensjonen.

 • Stipendiaten: Grublet over griseforskning

  Håvard Garberg forsket på spedgris for å komme ett skritt nærmere en behandling for nyfødte som har fått for lite blod og oksygen under fødselen. Han fikk flere aha-opplevelser underveis.

 • – Må endre måten vi organiserer akademisk forskning

  Det holder ikke å kreve at forskere i et gitt prosjekt skal være opptatt av samfunnsansvar, hvis ikke forskningssystemet som sådan legger til rette for det, ifølge Gisle Solbus doktorgradsavhandling.

 • – Olje vil være viktig i mange år til

  Å forske på økt oljeutvinning er potensielt kontroversielt, i disse klimaendringstidene. Men hva hvis målet med forskningen er å finne bedre metoder for å utnytte allerede åpnede oljefelt, med mer miljøvennlige metoder?

 • Delte ut motgift mot overdose til brukere

  Kan hende ringer de ikke ambulansen. Men det er ikke gitt at de ville gjort det uansett. Motgiften nalokson har vist seg effektiv i å få ned dødsfall fra overdoser i andre land. Nå er det Norges tur.

 • Var livredde for å bli avslørt som surrogater

  – Jeg måtte være veldig skjerpa, og hele tiden spørre meg om jeg satte noen av de jeg intervjuet i fare. For det kunne jeg faktisk gjøre, i Mumbai, hvis jeg ikke var forsiktig.

 • Hun forsket på vennene sine

  Sosialantropolog Ingrid M. Tolstad skrev doktorgrad om musikkproduksjon og fulgte et produksjonsselskap over tid. Utfordringen var at de som drev selskapet, var vennene hennes.

 • – Vi må forske på syke barn

  Doktorarbeidet hans har ført til endringer i retningslinjene for behandling av en vanlig luftveissykdom blant barn. I forkant stilte flere spørsmål ved etikken, men Håvard Skjerven selv var aldri i tvil.

 • – Går ikke i knas av å delta i forskning

  Knut Tore Sælør var redd for at tematikken skulle være for følsom og spørsmålene hans kunne oppleves ubehagelige. I ettertid tenker han at opplevelsen av å bli umyndiggjort kanskje er like ille.

 • – Jeg måtte trøste og forklare

  Irmelin Kjelaas hadde forberedt seg godt på de etiske utfordringene hun kunne møte på omsorgssenteret for enslige mindreårige. Men virkeligheten var ikke helt som i boka.

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.

Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.